Hastánc

Vissza

 

Kezdők gyakori kérdései
Avagy hogyan vágjunk bele a hastáncba?

Ha új hobbiba, sportba, vagy új táncba kezdesz, több olyan kérdésed is felvetődhet, melyek fontosak a kezdő lépések megtételéhez. Így van ez a hastánc esetében is. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, melyekkel szembesülhet az érdeklődő, s reméljük, egyúttal azok kedvét is meghoztuk a hastánc ősi mozdulatainak elsajátítására, akik még nem is gondoltak arra, hogy kipróbálják.

Téged is érdekel a hastánc, de nem tudod, neked való-e?

Nos ez igen egyszerű, a hastánc ugyanis minden nőnek való. Alacsony, magas, sovány, vagy teltebb, fiatalabb vagy idősebb hölgyek egyaránt táncolhatják. Gyakori téveszme, hogy a hastáncosnak egy kis plusz súllyal kell rendelkeznie. Általánosságban elmondható, hogy a rezegtetéseknél, rázásoknál előnyben vannak azok, akik kicsit teltebbek, míg a vékony testalkatúaknak jobban meg kell dolgozniuk ugyanazért az eredményért, de a hastánc minden testalkattal kiválóan táncolható.

Nincs szükség táncos előképzettségre sem, a hastánc során ugyanis olyan izmokat mozgatunk, amelyeket a hétköznapok során nem használunk, így mindenkinek ugyanott kell kezdenie; meg kell tanulnia uralni, illetve meg kell erősítenie ezeket az izmokat. Az oktatók a ritmusérzék, az egyensúly, a tartás fejlesztésére is gondot fordítanak a mozdulatok megtanítása mellett, tehát akkor is érdemes belevágni, ha eddig „kétballábasnak” gondoltad magad.

Hogyan válassz oktatót?

Az élet egyetlen területén sem mindegy, kik a tanáraink, hastánc oktatót is számunkra megfelelőt kell választanunk. Az első lépés, hogy nézz utána, milyen táncstúdiók működnek a lakóhelyedhez közel! Általában minden oktatónak van weboldala, vagy található pár produkciójáról videó az interneten, ennek könnyű utánajárni, és így olyan oktatót választhatsz, akinek a tánca tetszik neked.

A végső döntést azonban csak az után hozd meg, hogy ellátogattál egy-két órára. Fontos, hogy a tanulás menete, tempója, az oktató személye szimpatikus-e, de érdemes arra is odafigyelni, van-e bemelegítés az óra elején, levezetés a végén, elég időt szán-e az új mozdulatok elsajátítására és gyakorlására, elmagyarázza-e, hogyan kell pontosan kivitelezni a mozdulatokat, kijavítja-e az esetleges hibákat. Természetesen nem utolsó szempont az óradíj sem. Egyes oktatók egy, míg mások másfél órás táncórákat tartanak, így érdemes odafigyelni, ha össze akarjuk hasonlítani az árakat. Sok helyen nem csak az adott óra fizetésére van lehetőség, kedvezményes bérletek is válthatók.

Mit vigyél magaddal az órára?

A legfontosabb, hogy kényelmes ruhát vegyél fel, amely nem akadályoz a mozgásban. A felső lehetőleg legyen testhezálló, hogy látszódjanak a mozdulataid. Ez lehet egy rövid top, vagy akár egy bikini felső is, és a klasszikus téveszmével szemben, miszerint egy hastáncosnak kötelező megmutatnia a hasát, lehet akár hosszú top, vagy póló is. Azt vedd fel, amelyikben jól érzed magad! Egyes táncstúdiókban inkább a szoknyát, míg máshol a nadrágot részesítik előnyben. A szoknya nőiesebbnek mutatja mozdulataidat, nadrágban viszont jobban látható a térdek mozgása, így az oktató könnyebben meglátja, és kijavíthatja az esetleges hibákat. A csípőre kötött kendő hangsúlyozza a mozdulatokat, erre a célra kezdetben a strandkendőd is megfelel. Ha már van rázókendőd, azt is felkötheted, bár az első órákon ez még nem javasolt, hibás mozdulataidról ugyanis árulkodó csilingelés fog hírt adni a többieknek. Ez természetesen nem szégyellni való, hiszen még csak most kezdtél el megismerkedni a hastánccal, mégis kellemetlen lehet számodra.

Bár a terem padlóborításától is függ, általában tornapapucsban, vagy vastag zokniban, nyáron esetleg mezítláb táncolhatsz. Ne vegyél fel merev talpú cipőt, magas sarkút! Érdemes a táncóra időtartamára elkötni, vagy elcsatolni a hosszú hajat, a forgások, hajolások során könnyen a szemedbe hullhat, ami egyrészről kellemetlen, másrészről nem fogod látni, mit kell csinálni.

Mire számíts az órán?

A legelső órákon természetesen az alapmozdulatok elsajátítása, a hastánc mozgásvilágának megismerése a cél. Egy jó hastáncóra bemelegítéssel, nyújtással kezdődik, a már ismert elemek gyakorlásával, újak elsajátításával, és a végén levezetéssel zárul. Az összes fontosabb alapmozdulat megismerése után már van lehetőség egy könnyebb, egyszerűbb koreográfia megtanulására is. A későbbiekben megjelenhetnek a kiegészítők, a fátyol, a bot, haladó szinten az ujjcin használatának elsajátítása. Szintén már az alapok elsajátítása után kezdhet el ismerkedni a csoport különböző stílusokkal, például az afro-hastánccal, a flamenco-orientállal, indiaival, a fúziós stílussal, vagy különböző folklór táncokkal, mint például a beledivel, vagy a saidivel.

Hogyan gyakorolj otthon?

Csak egy nagy, egész alakos tükörre van szükséged, némi szabad helyre, és egy magnóra, vagy zenelejátszóra, hogy ritmusra végezhesd a különböző mozdulatokat. Csak olyat gyakorolj, amiben biztos, vagy, hogy hogyan kell csinálni! Ha homályos a technika, rosszul rögzülhetnek a mozdulatok, amiket aztán később már nagyon nehéz lesz kijavítani. Ugyanez igaz a koreográfiákra is, ha nem vagy biztos a sorrendben, többet árt, mint használ a gyakorlás.

Mennyi időbe telik, míg megtanulsz hastáncolni?

A hastáncban sosem nem lehet kijelenteni, hogy vége, megtanultam. Mindig lehet tovább csiszolni a technikát, és mindig vannak újabb és újabb mozdulatok, amiket el lehet sajátítani. A profik is folyamatosan képzik magukat. Az, hogy mikorra tudja elsajátítani valaki viszonylag jó szinten a hastáncot, egyénfüggő, főleg szorgalom és lelkesedés kérdése. Általában pár hónapnak el kell telnie, mire az alapok úgy-ahogy a helyére kerülnek. Ez talán soknak tűnik, de hát a hastánc nem egy gyorsan elsajátítható műfaj, és az alapok elsajátítása után már gyorsabban megy a tanulás.

A haladó szint elérése sem egy egzakt határ. Körülbelül akkor válik valakiből haladó hastáncos, amikor az alapmozdulatokat, és az arra épült, összetettebb mozdulatokat már erőlködés nélkül, könnyedén, letisztult, pontos technikával képes előadni, felsőtestét és csípőjét már képes a mozgásban egymástól elkülöníteni, képes egyszerre a mozdulatra és a kéztartásra is odafigyelni, a fátylat könnyedén, és szépen képes használni, ritmusra táncol, képes egy koreográfiát megjegyezni, és pontosan előadni, nem okoz gondot neki ismert, vagy ismeretlen zenére improvizálni.

És végezetül egy jó tanács: Érezd jól magad az órákon!

Kezdetben sokszor előfordulhat, hogy valami nem úgy megy, mint szeretnéd, de ne add fel! Időre van szükség, hogy egy-egy mozdulat beérjen, és megfelelően elsajátítsd, senkinek sem megy elsőre. Elegendő gyakorlással és kitartással minden sikerülni fog, nincs más dolgod tehát, mint jól érezni magadat az órákon!

2010.09.17. - Össztánc Magazin