Írás - Novellák

Vissza

 

(A novella egy 2007-ben meghírdetett novellaíró pályázatra készült 17 éves koromban, melynek témája „Földünk jövője” volt. Első helyezést ért el.)

Hogyan lesz egy kőbaltásból kozmikus probléma?

Széljegyzet
Gliese 581c: Földünktől 20,5 fényévnyire található exobolygó. A feltételezések szerint felszínét óceánok boríthatják, és alkalmas lehet az életre.
Gaia: A Föld egy közismert (görög eredetű) elnevezése.
Europe: A Jupiter 4. legnagyobb holdja. Galileo Galilei fedezte fel távcsövével 1610-ben.
Jupiter: Naprendszerünk legnagyobb óriás- avagy gázbolygója. Jelenleg 63 holdja ismert.
Androméda galaxis: Napunktól 2,25 fényévnyire található extragalaxis. Magyarországról ősszel szabad szemmel is megfigyelhető jellegzetes elmosódott ellipszise.
Themis: egy, a Naprendszerben található kisbolygó.

- Mi történt veled? Rémesen lefogytál.

Való igaz, az egykor meglehetősen kövér és jól táplált asszonyságnak szinte kilátszottak a bordái. Vörös, bő kisestélyivel próbálta titkolni hirtelen alakváltozását – a jelek szerint nem túl nagy sikerrel.

- Nem olyan vészes, Gliese. Megbirkózom vele.

- A szeretett kis embereid, igaz, Gaia? - A szürke öltönyös férfi belekortyolt a pezsgőjébe. – Mondtam neked, hogy egyszer még baj lesz velük.

Az asszony nem is próbálta meg eltitkolni bosszúságát. A legutóbbi konferencián is ugyanezen szólalkoztak össze, habár akkor az említett teremtmények még csak a kőbalták fejlettségi szintje körül mozogtak.

- És neked mid van? Pár moszatod a tenger mélyén?

A férfi kivillantotta fehér fogsorát.

- Nem is okoznak semmi kalamajkát... De ha te így folytatod, a tieid téged teljesen tönkretesznek.

- Csak valami megfelelő alternatív energiaforrásra kell őket rászoktatnom, ennyi az egész. – próbált magabiztosnak tűnni, de érezte, hogy a hangja megremeg.

- Te tudod.

Gliese kihörpintette utolsó korty pezsgőjét is, és elindult a terem másik végébe.

Gaia odasétált az asztalhoz, és vett magának egy szendvicset. Egyre csak a férfi szavai jártak a fejében. Tényleg elrontott valamit? De hát olyan szépen indult minden! Az emberek egyre fejlődtek, és fejlődtek, ő pedig büszke volt rájuk. Figyelemmel kísérte, amikor felépítették az első piramisukat, amikor felhúzták a Nagy Falat, amikor feltalálták a gőzgépet, aztán a villanyáramot...

Hol romlott el minden? Az utóbbi időben az emberek követelődzőek lettek, elvették ami kellett nekik, vele pedig nem törődtek. Sőt. Mérgező hulladékokat dobáltak szanaszét, a levegőt kipufogógázokkal szennyezték. A fákat kivágták, helyükre nem ültettek semmit. A tiszta, egyszerű élelmiszereket lassan elkezdték felváltani a vegyszerekkel kezelt, manipulált, mesterséges táplálékok.

- Üzenetet hoztam neked.

Az asszony összerezzent, észre sem vette, hogy valaki odalépett mellé.

- Europe! Jupiter küldött, igaz?

- Az ő szolgálója vagyok – hajtotta meg magát a lány. – Azt üzeni, hogy egy embercsapat közeledik felé egy nagy fémdobozban.

Gaia az égnek fordította a szemét. Még ez is. Miért nem tudnak ezek nyugton ülni, legalább amíg vissza nem tér?

- És mit akar, mit tegyek? Tudja jól, hogy nem hallgatnak rám. Nemrégen én magam kértem tanácsot tőle, hogy mit csináljak a jelenlegi helyzetben.

- Állítsd meg őket!

- Ha meg tudja mondani, hogy hogyan gondolta, ezer örömmel. Hidd el, nekem is jobb, ha otthon ülnek, akkor legalább máshol nem okoznak bajt.

- Rendben van, megmondom neki.

Gaia töltött magának egy pohár vörösbort. Na jó. Ha hazamegy, egy földrengéssel vagy egy szökőárral rendet vág a soraik között. Nehogy azt higgyék, bármit büntetlenül megtehetnek!

A baj csak az volt, hogy az emberek kezdtek annyira fejlettek lenni, hogy már majdnem képtelenség volt őket megfenyíteni. Előre tudtak a vulkánkitörésekről, a világ másik felére is elmentek volna segíteni, ha saját fajuk túléléséről lett volna szó, és míg régen egy influenzajárvány nyugalomra és elgondolkodásra ösztönözte őket, ma csak bevettek pár gyógyszert, és folytatták tovább az eddigi tevékenységüket. A nemrégiben indított madárinfluenzát is játszi könnyedséggel megfékezték, pedig Gaia ahhoz nagy reményeket fűzött. Az emberek sokan voltak, és egyre okosabbak lettek. Ezért volt furcsa, hogy miért nem vették észre, milyen rossz irányba haladnak.

Az asszony ekkor vette észre Andromédát a nagy asztal túlsó felén. Sietve megkerülte hát az ételhegyeket.

- Androméda! Lenne egy kis időd rám?

- Persze.

- Kellemetlen kötelezettségem van. Themis megkért, hogy beszéljek veled az...

- ... áthelyezése ügyében. Hát persze. Te vagy a harmadik, akit hozzám küldött.

- Sajnálom.

- Mondd meg neki, hogy maradjon csak ott, ahol van. Sejtelme sincs róla, milyen nehéz összehozni egy ilyen költözést.

- Én sem bátorítottam.

- Tudom, Gaia. – Androméda elmosolyodott. – Te jószívű és segítőkész vagy. Bárcsak az én galaxisomban lenne a helyed... Jut eszembe, Gliese-től hallottam, hogy gondjaid támadtak. Ezt legutóbb nem említetted.

Gaia eligazgatta magán vörös estélyi ruháját, hogy jobban takarja.

- A „szerves élet projektem”. Az embereim olyan gyorsan fejlődnek, hogy legutóbb még semmi probléma sem volt velük. Most azonban... tönkretesznek.

- Sajnos még nincs tapasztalatom ilyen ügyekben, te vagy az első, aki ilyen látványos sikert ért el, és a teremtményeid valóban egyedülállóak. De hadd adjak egy tanácsot. Te túléled őket, bármi történjék is... Hagyd, hogy járják a maguk útját, hátha egyszer csak megjön az eszük, és helyrehozzák a dolgokat.

- Addigra minden mást elpusztítanak maguk körül. Növényeket, állatokat... – Gaia pesszimista hangulatban volt.

- Talán igen. De akkor ők is pusztulnak, igaz? Te pedig, ha ragaszkodsz hozzá, elölről kezdhetsz mindent.

- Talán tényleg. – az asszony most először szélesen elmosolyodott. – De talán nem. Meséltem már, hogy az én kis teremtményeim írogatni is szoktak? Kedvelik a sci-fi műfajt... Egy regényüket Jupiternek is megmutattam, arról szólt, hogy az emberek űrhajóra szálltak, és az ő egyik holdján telepedtek le... Ki tudja, talán miután engem tönkretettek, a többiek következnek.

Androméda már nem tudott válaszolni, a konferencia elkezdődött. Pedig szívesen megpróbálta volna letörölni a farkas vigyort Gaia arcáról. Egy valamiben biztos volt. Ezek után mindenki versengve próbál majd tanácsot adni a környezetszennyezés problémáinak megoldására...

2007